luni, 3 februarie 2014

În armată (4)

Fiecare soldat trebuie să îndeplinească o funcție. Armata însăși este construită pe ideea că omul trebuie să fie ținut ocupat. Imi amintesc un episod în care,  traversând agale împreună cu un coleg curtea unității într-o dup-amiază leneșă de vară, am fost muștruluiți de însuși comandantul, care ne-a explicat pe ton sever că soldatul nu trebuie niciodată să meargă sau – oroare! – să se plimbe. Mersul e de apanajul civililor. Soldatul nu merge ci se deplasează şi nu oricum ci doar în pas alergător.
            Și dacă fiecare trebuie să îndeplinească o funcție, mie îmi revine onoarea ca odată pe săptămână să ma transform în “sergent serviciu bloc alimentar”. Urăsc din toată ființa ziua cu pricina, în care trebuie să mă trezesc la 4 dimineața, să fiu cel care deschide cantina și bucătăria aruncând prin întuneric cu scaune metalice după șobolanii grași ca niște purcei, care mereu îmi fac în ciudă și n-au deloc de gând să se grăbească către ascunzători. Ai naibii, ăstia n-au auzit de pasul alergător.
Îmi vine şi acum să râd când mă gândesc la regulile prețioase de igienă alimentară, la isteria știristică de tip OPC și Sanepid care filmează cîte o șaormerie cu gândaci sau supermarket dubios: eu trebuia să ard câte 3-4 șuturi cu bocancii grei în coșul de pâine, să-l scutur de șobolani înainte de a-l umple. Și nu se isteriza nimeni, nici colegii și nici mai-marii către care trăgeam inutil la rapoarte. Cel puțin până în momentul când s-a umplut paharul şi le-am copt una să ne ţină minte.
            Este momentul aici să-mi pun în câteva vorbe în lumină anturajul şi obiceiurile noastre „domestice”: eram zece oameni în pluton care împărțeam zi și noapte camera, baia, dușul, pachetele de acasă, țigările și nu în ultimul rând vodca. În fiecare zi cel pe care picau sorţii trebuia să sară gardul şi să se întoarcă cu câte o jumătate de vodcă de persoană. Marfa era apoi plasată gospodăreşte sub jet de apă rece la duş, până la stingere, când începea distracţia. Cele mai reuşite erau serile în care ascultam muzică la nişte miniradiouri improvizate, cu căşti. Hipsteri precoce, cred că descoperiserăm inconştient şi înainte de vreme conceptul „silent party”.
La capitolul vodcă şi party existau două excepții: doi colegi, creștini de rit neoprotestant, total antialcool și plini de concepte solide despre viață şi oameni, condimentate copios cu citate și pilde biblice. Erau absolut delicioase momentele în care noi ăștia profani ne aghesmuiam din greu cu vodcă și începeam discuții filosofico-religioase cu ei. Este evident că noi, o mână de ortodocși nepracticanți, necultivați şi ignoranţi în ale dogmelor, nu aveam cum să ținem piept teoriilor beton, cultivate din fragedă pruncie şi inoculate la lungi sesiuni de studiu biblic ale amicilor noştri. Ei săracii se chinuiau cu eforturi mai mult pedagogice decât combative să ne convingă de toate minunile în care credeau, de forța decalogului, de exemplu viu al lui Iisus, de calea mântuirii prin credinţă și câte și mai câte.
            Toate până într-o dimineață, din cele în care eram condamnat la serviciul de la blocul alimentar. Eram mereu stresat, la micul dejun, că nu există suficient ceai pentru toată lumea. Ori bucătarii nu fierbeau destul, ori bravii soldați care trăgeau din greu băutură seara aveau dimineața gâturile uscate și serveau porție dublă, nu voi şti niciodată. Cert este că ceaiul era insuficient iar soldaţii  de serviciu umpleau doar pe jumătate cănile plasate pentru autoservire. Unii mai iuți de mână completau dintr-o cană într-alta în timp ce stăteau la coadă și din cauza asta mereu apăreau proteste la urmă, când ultimii se trezeau în faţa cănilor goale. Eu ca şef, stăteam pe post de cerber lângă secţiunea căni de ceai, cu ochii în patru după cei iuţi de mână, să-i articulez. Normal pe de altă parte, şi toţi dintre ai mei o ştiau, că pentru colegi făceam excepţie, gândindu-mă că întotdeauna o mână spală pe alta şi mâine poate am eu nevoie de bunăvoinţa cuiva...

Iată că într-o asemenea dimineaţă apare Cristi, unul dintre cei doi amici, cel mai plin de pilde și adevăruri moralizatoare și după ce se asigură scurt că este bine ascuns sub anonimatul mulțimii, cu o mişcare nevinovată ia două jumătăți de cană și își completează una plină. Dintr-un salt sunt la urechea lui și-i șuier: “ce-mi faci, frate? Furi? Cum rămâne cu poruncile? Știi că acum un coleg a rămas fără ceai?”. Băiatul se face verde, galben, rămâne fără aer și odată se luminează: “ispita!”, zice, “ispita m-a  cuprins și te-a trimis pe tine să mă scoţi din ghearele ei! Ție îți datorez salvarea și pentru asta n-am cuvinte destule să-ți mulțumesc!” și se duce, pocăit, la locul lui și nu mai vrea să mănânce.  Expică-i nebunului că totul a fost o glumă, că dacă e din plutonul meu găsim o porție extra de ceai și doar trebuie să-mi ceară, nimic. Toată ziua băiatul a refuzat să mănânce în semn de penitență, iar eu mă văd pe loc transformat în instrument al providenței, urmărit peste tot de privirile lui pline de recunoștință. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu