vineri, 21 februarie 2014

Armata (5)

Vorbind de serviciul meu în blocul alimentar, se cuvine să confirm ceea ce se știe: mâncarea în armată era sub orice critică, chiar şi după cele mai idioate standarde cazone comuniste. La ordinea zilei era un salam prost, plin de zgârciuri, care ni se servea ca atare dimineața, prăjit la prânz iar seara fiert. Sau în alte zile primeam cu titlul de carne de porc o carne împuţită şi tare, carne de vier, de la “gheaze - GAZ”, gospodăria agrozootehnică a armatei. Nu reușesc să înțeleg de unde atâta carne de vier, probabil o dădeau la schimb cu carnea normală, contra unor şpăgi zdravene. Ne trânteau din ea o tocană grasă, puturoasă, din care puteai să înghiți maxim zece îmbucături până depășeai reflexele animalice ale foamei crunte, care chinuia mațele oricărui tânăr de douăzeci de ani. Pe urmă putoarea devenea insuportabilă și mâncarea rămânea slinoasă în farfuriile cazone de aluminiu strâmb, spre extrema bucurie a amărâților care erau la corvoadă la spălat vase. Peste două sute de soldați mâncau la prânz, tot atâtea farfurii rămâneau astfel de spălat, într-o chiuvetă de apă călâie înmuiată cu un pumn de sodă caustică. 
            Ne-am decis că mult nu mai puteam inghiți, asta așa că după o un scurt sfat cu alte “familii” – plutoane, am organizat o grevă a foamei. Nu știu nici acum dacă este adevărat, unii aflaseră că după nu-ştiu-ce regulament, dacă trupa refuză hrana trei mese consecutiv conducerea este obligată să declanșeze o anchetă și să își anunțe forurile superioare. Ca să fim siguri că nu dă cu virgulă, am anunțat şi la ziar toate porcăriile ce le făceau cu mâncarea, am scris şi am semnat anonim ca nişte bravi soldaţi ce ne aflam. În vremea aceea proaspăt apăruta “Libertatea” încerca să se afirme ca ziar de investigaţie şi scandal așa că am găsit nimerit să le scriem lor toată tărășenia. Au publicat cuvânt cu cuvânt ce le-am trimis, astfel încât în unitate s-a lăsat cu mare circ și destituiri, cum aveam să aflu mai târziu.
Deocamdată ne găsim la momentul prânzului ales pentru marea grevă, trupa este aliniată și primește comanda să meargă înainte. Pe alee însă, la 50 de metri de cantină, virăm stânga, spre stupoarea și în pofida ordinelor urlate de sublocotenent și sergenți: “STOP! Înainte! Înainte că vă ia mama dracu’!” Mergem la dormitoare, iar seara, a doua zi la micul dejun și chiar la prânz repetăm scena. Habar n-am dacă ei erau conştienţi că noi trăim bine-mersi din pachetele de acasă şi conservele şi biscuiţii cumpărate de la chioşcuri în incursiunile nocturne peste gard. Ofițerii încep însă să se poarte frumos, deosebit de frumos cu noi, că “hai dom’ne ce dracu’ că avem copii acasă și ne nenorociți”, vine în sfârșit o comisie de anchetă care îi ia la puricat, șeful cu logistica e mutat sau dat afară iar noi începem să mâncăm la o altă cantină, mâncare adevărată și uite așa egalăm scorul cu armata şi chiar marcăm în avantaj.
            După o lună, mutat pentru ultima perioadă a stagiului într-o unitate acasă la Mediaș aflu, trăgând cu urechea la discuția dintre doi ofițeri la popotă, că fapta noastră măreață de arme a făcut mare vâlvă şi înconjurul unităţilor. Responsabilii cu logistica fuseseră dați afară sau mutați și se pare că nici comandantului nu i-a mers prea bine.

Ei bine, ducă-se ... noi să fim sănătoşi. Şi să rămânem cu poveşti pentru cei mai tineri şi pentru nepoţi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu