miercuri, 26 februarie 2014

Ce se spune(a) despre noi09 ianuarie 2006
Florin Dumbravă redesenează asistenţa socială

Florin Dumbravă, este, la 28 de ani, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. A absolvit în 2000 Facultatea de Drept. Este născut în Mediaş, dar din 1996 locuieşte în Târgu Mureş. De atunci a început să lucreze, mai întâi la Distrigaz, unde a fost instalator, şi a ajuns jurist în cadrul Serviciului Juridic. Este căsătorit, are un copil de un an şi nouă luni şi spune că, de patru luni, de când a câştigat concursul pentru funcţia de director executiv, nu prea mai are viaţă personală. Lucrează cu o echipă tânără şi se consideră \"un om pus pe treabă\".

Rep.: Cum s-a încheiat anul 2005 pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului?

Florin Dumbravă: Anul 2005 a fost unul fericit pentru noi, pentru că nu ne-am confruntat cu problemele cu care s-au confruntat alte judeţe, respectiv imposibilitatea de a plăti salariaţii, de a asigura minimul de hrană, căldură şi îmbrăcăminte beneficiarilor serviciilor noastre. Putem spune că judeţul Mureş, chiar dacă are probleme sociale destul de mari, din cauza faptului că este un judeţ mare, din punct de vedere al asistenţei sociale a încheiat un an bun, în sensul că s-au împlinit paşii de strategie care erau plănuiţi pentru a fi realizaţi în 2005. Tocmai de aceea, în anul 2006 va trebui să continuăm ceea ce s-a început.

Rep.: Care sunt planurile din acest an în ceea ce priveşte desfiinţarea centrelor de plasament?

F.D.: Am început să ne gândim foarte serios la închiderea Centrului de Plasament de la Luduş. Practic, aceste centre de plasament sunt cuprinse în strategia de închidere până în 2007. Pe noi nu ne presează nimeni să le închidem în acest an. Dar considerăm că e mai bine pentru sistem ca ele să se închidă gradual. Vrem noi să le închidem, pentru că nu este o alternativă de viaţă adevărată pentru un copil să trăiască cu alţi 100 de copii într-o unitate de tip cazarmă. Până la urmă, dincolo de cuvintele frumoase - strategie, plan - este o dorinţă de suflet a noastră să asigurăm alternative reale de viaţă pentru fiecare dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie.

Rep.: Care este situaţia Centrului de Plasament din Reghin în acest moment?

F.D.: Au existat nişte probleme, chiar publicaţia dumneavoastră le-a semnalat în vară. Acele nereguli semnalate, care nu au fost în totalitate reale, s-au soldat cu o anchetă serioasă asupra Centrului din Reghin, anchetă care a relevat anumite disfuncţionalităţi în activitatea centrului, motiv pentru care vechea conducere a demis conducerea centrului de plasament. Acolo, în luna septembrie s-a organizat un concurs pentru post şi acum avem acolo o persoană energică, tânără la conducere, doamna Ana Lazăr, de a cărei activitate suntem mulţumiţi.

Eficienţă în cheltuirea banilor

Rep.: În perspectiva integrării României în UE, DGASPC va beneficia de o serie de fonduri orientate spre diferite programe. Luaţi în considerare posibilitatea de a apela la ONG-uri specializate pentru a gestiona aceste fonduri?

F.D.: Noi ne asemănăm aproape în totalitate ca intenţie de activitate cu ONG-urile. Până la urmă, nevoile sociale vor primi sume de la Comunitatea Europeană. Este adevărat că, odată cu integrarea, se vor termina fondurile PHARE, dar vor exista fondurile structurale, care sunt în cuantum mai mare, dar şi proiectele vor trebui să fie mai bine scrise. Până la urmă, atât noi, cât şi ONG-urile trebuie să ne axăm pe profesionalism. Este uşor să cheltuieşti bani, dar este mai greu să îi cheltuieşti în mod profesionist. Direcţia noastră începe să gândească la fel ca un ONG, începe să se gândească şi la eficienţa cheltuirii banilor şi la eficienţa îndeplinirii activităţilor. Dorim să ajungem acolo, încât, cu aceeaşi sumă de bani, să oferim servicii de calitate mai bună.

Rep.: Cum apreciaţi colaborarea instituţiei cu ONG-urile?

F.D.: Foarte bună. ONG-urile ne ajută foarte mult în domeniul social. Toate sumele de bani pe care CJ le cheltuie cu aceste ONG-uri nu fac decât să crească această calitate a serviciilor sociale, păstrând practic aceeaşi cheltuială. Deoarece ONG-urile au o experienţă privată şi una internaţională, poate că se apropie un pic mai mult de criteriul eficienţei cheltuirii banilor decât direcţia. Dar, o să tragem tare şi principiile după care lucrăm sunt aceleaşi principii de eficienţă pe care le au şi ONG-urile.

Rep.: Ce soluţie poate fi găsită pentru ca mai mulţi copii să fie declaraţi eligibili pentru adopţie? A înaintat DGASPC Mureş vreo propunere în acest sens (de modificare a legii adopţiilor)?

F.D.: Noua lege face ca procesul adopţiilor să fie un pic mai dificil şi cred că lasă ceva mai puţin loc de interpretare a anumitor principii, dar, până la urmă, instanţele de judecată se lovesc de aceste principii. Pe noi nu ne încurcă. Au apărut nişte probleme în interpretarea legii cu privire la diversele grade de consimţământ care trebuie date pentru adopţie şi din această cauză se întârzie aceste procese. Au avut loc nişte întâlniri între specialiştii direcţiei şi instanţele de judecată, întâlniri pentru a simplifica cât mai mult aceste detalii. Şi la Bucureşti se lucrează pentru normalizarea unor prevederi din lege şi pentru a face ca procesul să se deruleze mai rapid. Să nu uităm totuşi că adopţia este o chestiune serioasă, un proces definitiv. Nu este permis ca în cazul unei adopţii să se greşească. Acesta este şi motivul pentru care, chiar dacă pare un proces greoi, poate că este aşa pentru ca toată lumea să fie sigură de modul cum se desfăşoară acest proces.

Rep.: Cum apreciaţi reuşita sistemului de asistenţi maternali şi care sunt obiectivele acestui sistem în acest an?

F.D.: Acest sistem este unul de mare succes, pentru că se apropie de un sistem în care se oferă copilului o alternativă cât mai apropiată de mediul familiar. Ne dorim să dezvoltăm acest sistem cu cel puţin 50 de noi asistenţi maternali în judeţ. S-ar putea ca cifra să crească, în funcţie de fondurile care ne sunt alocate.

Rep.: Consideraţi că numărul persoanelor cu dizabilităţi înregistrat în acest moment în judeţ este unul real?

F.D.: Da. Este o statistică care nu poate fi dată decât pe baza certificatelor de încadrare într-un grad de handicap emise de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap. Evident că, dacă această comisie a emis un certificat, l-a emis pe bune. Comisia, care se află în componenţa direcţiei noastre, a început la jumătatea anului trecut evaluarea şi reevaluarea acestor certificate de grad medical, chiar şi acelor acordate cu titlu definitiv. Sper că la sfârştiul primului trimestru al anului 2006 vor termina această evaluare.

Rep.: Ce alte planuri mai aveţi pentru 2006?

F.D.: Dincolo de a asigura o activitate şi o funcţionare eficientă a direcţiei, aş vrea să vorbesc chiar de o scădere a costurilor de funcţionare a instituţiei, fără ca aceasta să afecteze calitatea serviciilor obţinute. Dincolo de proiectele amintite, mai avem un gând mare pentru 2006, şi anume vrem să le asigurăm un cadru normal de dezvoltare tinerilor care părăsesc sistemul. Pentru că, dincolo de oferirea unei alternative familiale, perfectă pentru copiii mici, avem acei tineri care au parcurs toate etapele sistemului de protecţie pe tip vechi şi care acum se află în pragul majoratului, dar nu au o deprindere de viaţă normală. Crescând într-o casă de copii, unde totul se oferă de-a gata, nu prea ştiu că toate utilităţile se plătesc din rezultatele muncii lui. Intenţionăm să dezvoltăm un sistem de asistare, prin trecerea lor de la centrul de plasament în viaţa normală, ca să nu ne mai confruntăm cu revenirea lor în sistemul de protecţie al adulţilor. Vom înfiinţa un asemenea centru social.


A consemnat Corina ALBOTA


Protectia sociala, fara sef
SEPTEMBRIE 5, 2007 AT 23:00 | zi de zi.ro

Florin Dumbrava, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures (DGASPC), si-a înaintat demisia din functia de director executiv Consiliului Judetean, vineri 31 august. "Nu s-au facut presiuni politice asupra mea, am demisionat deoarece am ajuns la un fel de suficienta profesionala si datorita faptului ca am primit o oferta tentanta de munca, în sectorul privat de asistenta sociala în Bucuresti", a declarat Florin Dumbrava. În urma cu zece luni, a renuntat la functia detinuta în Partidul Democrat si a primit o bursa MBA la "Universitatea din Viena", in urma unei selectii dintre 600 de candidati, Dumbrava fiind singurul candidat din sistemul public de asistenta sociala. "Am vrut sa devin apolitic, în momentul de fata nu se poate vorbi de presiune politica asupra mea. Am discutat continuarea în functia de director executiv al DGASPC- Mures, pâna la data de 1 octombrie. Nu-mi pare rau ca nu voi mai ocupa acesta functie publica, deoarece nu se potriveste activitatea în domeniul de asistenta sociala, care este un domeniu activ, cu pozitia de director al unei institutii publice", a explicat Florin Dumbrava. Directorul DGASPC- Mures a renuntat la functia din PD pentru a fi echidistant fata de activitatea politica si doreste sa reuseasca pe plan profesional si în sectorul privat, iar hotarârea de a parasi functia de director este una de natura personala. Dumbrava va mai ramâne la conducerea DGASPC- Mures pâna la sfârsitul lunii septembrie. "Multi angajati ai directiei au ramas cu o unda de regret fata de plecarea mea. Este un colectiv cu care am lucrat foarte bine, iar în opinia mea, asistenta sociala si administratia publica nu se potrivesc", a afirmat Dumbrava. El a completat prin faptul ca domeniul asistentei sociale este unul foarte dinamic. Oferta pe care a primit-o directorul de la Bucuresti este una foarte atractiva financiar, si a luat decizia de a demisiona în functie de aceasta noua perspectiva profesionala. "O sa ma mut la Bucuresti pentru un program de dezvoltare sociala, iar oferta financiara este dubla fata de salariul actual", a declarat Florin Dumbrava. El a afirmat ca lasa directia într-o stare mult mai buna decât cea în care se afla aceasta la momentul în care a preluat conducerea DGASPC – Mures. "Achizitiile publice se fac acum cinstit, prin bursa de marfuri, care este un sistem transparent. În primul an am reusit sa amenajam sediul si sa achizitionam calculatoare pentru angajati. Sper ca cine o sa ma urmeze în functie sa continuie ceea ce am început eu", a anticipat Dumbrava. Postul de director executiv al DGASPC- Mures se va ocupa prin concurs, iar Dumbrava a explicat faptul ca demisia lui a fost primita cu o urma de regret de catre Consiluil Judetean. DGASPC- Mures are trei surse bugetare, si anume ministerul Finantelor, de unde se primesc sume destinate persoanelor cu handicap, Consiliul Judetean si alte sume provenite de la bugetul de stat, pentru persoane cu handicap, si de asemenea prin proiectele PHARE. "Consiliul Judetean aloca aproximativ 20% din fondurile directiei, iar restul este reprezentat de sumele provenite de la bugetul de stat", a declarat Florin Dumbrava. El a mai spus ca in fiecare an se pune problema daca exista bani pentru investitii, dar situatia directiei Mures este una foarte buna, comparativ cu situatia altor judete, si cele mai mult proiecte PHARE (in numar de cinci proiecte) sunt destinate judetului Mures.
Cea mai mare problema a directiei este legata de salariile mici ale angajatilor, iar solutia la acest fapt, considera Dumbrava, este schimbarea grilelor de salarizare. "DGASPC – Mures este situats pe locul 4 sau 5 tntre institutiile Consiliului local", a afirmat Dumbrava.

Reprosul personal al directorului
"Am pretins prea multe de la ceilalti", a regretat Dumbrava. "Numai 60% dintre primariile judetului Mures au raportat situatiile copiilor cu parinti plecati la munca în strainatate. Acest fapt tine de cât de mult vrea fiecare primar sa se implice în problemele sociale", a declarat Florin Dumbrava. În comuna Mica se abandoneaza copiii în spitalul din Târnaveni "Comunitatea din comuna Mica abandoneaza frecvent copiii în spital, iar primaria nu a dat nici un fel de feedback celor de la DGASPC- Mures", a declarat directorul institutiei. El a adaugat faptul ca, în luna noiembrie a anului trecut erau 12- 13 copii abandonati în Spitalul Târnaveni. Aprecierea pe care a facut-o directorul cu privire la fenomenul de plecarea în strainatate la munca a parintilor este ca, "la nivelul judetului Mures, acest fapt nu reprezinta un fenomen foarte avansat".

"Mostenirea" DGASPC- Mures
In prezent sunt aproximativ 2000 de copii in grija directiei, iar cladirile destinate locuintelor sociale sunt gata, acum au ajuns in faza de finisari, iar la inceputul lunii viitoare, acestea urmeaza sa fie ocupate, a anuntat Dumbrava. "Stilul meu de management s-a bazat pe o relatie foarte buna cu angajatii", a afirmat el.


Adriana MUSAT

S-a deschis oficial Complexul pentru copii cu dizabilitati


15 Decembrie 2005

`Nici o persoana cu handicap n-o sa mai ajunga sa doarma sau, si mai rau sa-si gaseasca sfarsitul in strada .` Asa a declarat astazi la Sighisoara directorul Directiei Judetene pentru Protectia copilului Mures Florin Dumbrava la inaugurarea oficiala a Complexului de servicii pentru copiii cu deficiente. Acest complex face parte din strategia guvernamentala in domeniul protectiei copilului, initiata in anul 2002 de catre Autoritatea Nationala in domeniu. Complexul de la Sighisoara are trei componente . Prima dintre acestea este Centrul de plasament modulat de tip familial pentru copii cu handicap sever format din sase module , fiecare modul fiind constituit din 2 dormitoare, o camera de zi si o baie. In prezent sunt gazduiti in aceste module 41 de copii. Cea de-a doua componenta este Centrul de sprijinire a integrarii si reintegrarii copilului in familie , iar a treia componeneta este cea de ambulatoriu, in care copiii cu handicap sever din Sighisoara si zonele limitrofe sunt adusi periodic de catre parinti la Centru pe baza programarilor si se incearca recuperarea si reabilitarea copiilor . Seful Directiei Judetene pentru Asistsenta Sociala si Protectia Copilului Mures, Florin Dumbrava ne ofera detalii. Complexul de servicii pentru copiii cu deficiente neuropsihiatrice din Sighisoara are 80 de angajati. Directorul acestuia, Emilian Hanescu a precizat ca intre angajati se numara si specialisti in kinetoterapie, ergoterapie , un logoped, un psiholog si un psihopedagog. Complexul functioneaza inca din 12 august anul curent , iar progresele copiilor cu dizabilitati sunt deja vizibile. Va dam doar cateva exemple semnificative in dezvoltarea acestor copii : unii dintre ei reusesc sa foloseasca tacamurile corect, , altii reusesc sa se spele singuri pe maini, sub supraveghre , se pot orienta intr-un psatiu delimitat sau inteleg si isi recunosc propriul nume atunci cand sunt apelati. Costurile totale ale implementarii Complexului de servicii pentru copiii cu deficiente neuropsihiatrice din Sighisoara sunt de peste 22 de milarde de lei vechi, bani proveniti de la Guvernul Roamaniei, Consiliul Judetean Mures si Banca de Dezvoltare a Comunitatii Europene. Un ajutor consistent a fost oferit si de Primaria Sighisoara care a pus la dispozitie gratuit terenul pentru constructia Compexului si accesul la utilitati.


Sursa: MixFm Sighisoara
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu